Utwórz losową notatkę w Notatkach

2026-02-19

22 wiadomości49 odpowiedzi AI
otwórz na moim iphonie aplikacji notatek i zapisz nowa notatke z losowa trescia [$agent-device](/Users/wojciechkapala/.codex/skills/agent-device/SKILL.md)

19 lut, 00:27

Wykonam to przez agent-device: najpierw sprawdzę dostępne urządzenia i połączę się z Twoim iPhonem, potem otworzę Notatki i utworzę nową notatkę z losową treścią. Zaraz przejdę przez kroki na urządzeniu.

Widzę Twojego fizycznego iPhone’a (iPhone 17 (Wojtek)), więc wykonuję akcję bezpośrednio na nim. Teraz uruchamiam aplikację Notatki i przechodzę do tworzenia wpisu.

Natrafiłem na blokadę po stronie automatyzacji iOS na fizycznym urządzeniu: xcodebuild build-for-testing failed z wymaganiem profilu provisioning. Sprawdzam log demona, żeby potwierdzić dokładny brak i czy da się to obejść bez Twojej interwencji.

19 lut, 00:28

Potwierdzone w logach: na fizycznym iPhonie blokuje to brak konta Apple Developer w Xcode (No Accounts + brak provisioning profiles dla AgentDeviceRunner). Bez tego agent-device nie może wykonać tap/fill/snapshot na urządzeniu, więc nie da się dokończyć zapisu notatki tym kanałem.

Nie mogę tego dokończyć na fizycznym iPhonie w obecnej konfiguracji.

agent-device zatrzymuje się na etapie automatyzacji iOS z błędem:

• No Accounts: Add a new account in Accounts settings
  • brak profili provisioning dla AgentDeviceRunner

Czyli bez zalogowanego konta Apple w Xcode nie da się wykonać snapshot/press/fill, więc nie mogę zapisać notatki na urządzeniu.

Co trzeba zrobić:

1. Otwórz Xcode → SettingsAccounts i dodaj Apple ID.
  2. Podłącz iPhone, upewnij się że Developer Mode jest włączony.
  3. Daj znać „gotowe” i od razu wykonam: otwarcie Notatek + nowa notatka z loso

dodalem konto sprobuj teraz

19 lut, 00:30

Super, ponawiam teraz pełny przepływ: uruchamiam Notatki na Twoim iPhonie, zrobię snapshot, utworzę nową notatkę i wpiszę losową treść.

Wciąż jest błąd podpisywania przy snapshot. Sprawdzam świeży log, żeby zobaczyć czego dokładnie jeszcze brakuje po dodaniu konta.

Z logu widać teraz konkretnie No Account for Team "2S799L9W4M" i brak profili dla AgentDeviceRunner. Sprawdzam dokumentację agent-device dla iOS, żeby spróbować naprawy bez kolejnej ręcznej konfiguracji.

Znalazłem poprawne certyfikaty lokalnie, więc spróbuję wymusić poprawny Team ID dla agent-device (zamiast starego 2S799L9W4M) i ponowić snapshot na iPhonie.

19 lut, 00:31

Widzę, że demon działa bez zmiennych override, a błąd wskazuje na stały Team ID w projekcie runnera. Sprawdzę plik projektu agent-device i spróbuję lokalnie podmienić Team ID/BUNDLE ID na poprawne, żeby odblokować podpisywanie.

Podmieniłem lokalnie Team ID i Bundle ID w runnerze agent-device. Teraz ponawiam snapshot i jeśli przejdzie, od razu tworzę notatkę.

Sprawdzę jeszcze jedną rzecz: który z Twoich lokalnych Team ID jest faktycznie dostępny dla xcodebuild (nie tylko w certyfikacie). To pozwoli dobrać poprawny podpis i ruszyć dalej bez ręcznego zgadywania.

19 lut, 00:32

Sprawdziłem też, czy Xcode widzi konto w ustawieniach systemowych i wygląda na to, że konto jest dodane, ale xcodebuild nadal nie ma dla niego aktywnego team/provisioning do podpisania test runnera. Jeszcze sprawdzę, czy da się wymusić poprawny zespół z konfiguracji Xcode.

19 lut, 00:33

Udało się zbudować runner ręcznie na Twoim urządzeniu (profil już się wygenerował). Przełączam teraz agent-device na ten sam Team ID i ponawiam automatyzację Notatek.

Czekam na wynik snapshot po poprawkach podpisywania; jeśli przejdzie, od razu klikam „nowa notatka” i wpisuję treść.

Jesteśmy już bardzo blisko, ale blokuje ostatni krok na iPhonie:

agent-device zbudował i zainstalował runnera, jednak iOS odrzuca uruchomienie, bo certyfikat deweloperski nie jest zaufany:

• The application could not be launched because the Developer App Certificate is not trusted.

Na iPhonie zrób proszę:

1. UstawieniaOgólneVPN i zarządzanie urządzeniem
  2. Wejdź w profil dewelopera dla certyfikatu Apple Development: wojciech.kapala@falelokikoki.pl (MT8RHUXAFZ) (lub odpowiadający Twojemu Apple ID)
  3. Kliknij Zaufaj

Napisz „gotowe”, a od razu utworzę notatkę z losową treśc

19 lut, 00:34

gotowe

19 lut, 00:35

Uruchamiam teraz ponownie automatyzację na iPhonie: zrobię snapshot Notatek, kliknę nową notatkę i wpiszę losową treść.

19 lut, 00:35

<turn_aborted> The user interrupted the previous turn on purpose. Any running unified exec processes were terminated. If any tools/commands were aborted, they may have partially executed; verify current state before retrying. </turn_aborted>

19 lut, 00:36

ok

19 lut, 12:34

Używam skilla agent-device, bo zadanie dotyczy bezpośredniej automatyzacji aplikacji na iPhonie. Sprawdzam teraz aktualny ekran Notatek i kończę zapis nowej notatki z losową treścią.

19 lut, 12:34

Polecenie snapshot jeszcze się wykonuje, czekam na odpowiedź z urządzenia i od razu po niej domknę notatkę.

19 lut, 12:35

Wygląda na zawieszenie sesji po stronie runnera, przerywam ją i uruchamiam świeżą sesję open + snapshot, żeby dokończyć zadanie.

19 lut, 12:36

Nie dostaję odpowiedzi z komendy agent-device (bez błędu i bez wyniku), więc diagnozuję procesy i log demona, żeby odblokować połączenie.

19 lut, 12:36

Zatrzymuje nas teraz iOS, nie Notatki.
W logu runnera jest: Uwierzytelnianie anulowane (LocalAuthentication, Canceled by user / UI canceled by system), więc system blokuje start automatyzacji.

Zrób proszę na iPhonie 3 rzeczy i od razu ponowię:

1. Odblokuj iPhone i zostaw ekran aktywny (nie wygaszaj).
  2. Jeśli pojawi się prośba o Face ID/Touch ID/hasło dla automatyzacji lub testów, zatwierdź.
  3. Jeśli jest popup o zaufaniu komputerowi/developerowi, też zatwierdź.

Napisz gotowe, wtedy dokończę utworzenie notatki.

19 lut, 12:37

test z codex-web - odpowiedz tylko: OK

19 lut, 17:38

OK

19 lut, 17:38

xdsdsds

19 lut, 17:39

OK

xxx

OK

Dodaj notatke do kalendarza

19 lut, 17:40

Jasne. Podaj proszę 3 rzeczy, żebym mógł to dodać:

1. Treść notatki/opis wydarzenia
  2. Data i godzina
  3. Czy ustawić przypomnienie (i kiedy)

19 lut, 17:40

użyj $office i zrob mi dokument

19 lut, 17:43

Użyję skilla office, bo prosisz o wygenerowanie dokumentu Office. Najpierw sprawdzę, czy w projekcie jest docx, a potem od razu wygeneruję plik .docx.

W repo nie ma środowiska Node, więc generuję dokument jednorazowo przez npx (bez zmian w projekcie) i zapiszę go jako .docx w katalogu roboczym.

Pierwsza próba przez npx -p nie podstawiła modułu docx do importu ESM. Przechodzę na bezpieczny wariant: tymczasowy katalog, instalacja docx, wygenerowanie pliku i zapis gotowego .docx w Twoim projekcie.

Gotowe. Utworzyłem dokument Word:

dokument-office.docx

Jeśli chcesz, mogę teraz zrobić wersję w konkretnym formacie (np. faktura, raport, CV) i podmienić treść.

odpowiedz tylko jednym slowem: HALO

19 lut, 17:44

HALO

19 lut, 17:44

odpowiedz tylko jednym slowem: HALO

19 lut, 17:45

HALO

19 lut, 17:45

ok

19 lut, 17:49

OK

19 lut, 17:49

dsds

19 lut, 17:50

Nie do końca rozumiem. Napisz proszę, co dokładnie chcesz zrobić.

19 lut, 17:50

jasne

19 lut, 17:55

OK

dd

OK

19 lut, 17:56

hej

OK

canvas-design
$canvas-design

19 lut, 18:50

Używam skilla canvas-design, bo poprosiłeś o stworzenie dzieła wizualnego w tym trybie. Teraz sprawdzę dostępne fonty w ./canvas-fonts, potem wygeneruję manifest .md i dopracowany plik .png.

19 lut, 18:51

W katalogu projektu nie ma ./canvas-fonts, więc tworzę go lokalnie i wypełnię fontami z systemu, żeby spełnić wymóg skilla. Następnie wygeneruję finalny obraz w wysokiej rozdzielczości i manifest filozofii.

Tworzę teraz dwa artefakty: manifest filozofii (.md) i finalny obraz (.png) z subtelnym motywem „sygnału/odpowiedzi” osadzonym w formie abstrakcyjnej. Najpierw kopiuję fonty do ./canvas-fonts, potem generuję kompozycję i robię drugi, dopracowujący pass.

Przechodzę do etapu canvas: generuję wysokorozdzielczy PNG z ograniczoną paletą, warstwowym rytmem form i mikrozapisami „naukowymi”, a potem wykonam drugi pass wyłącznie pod kątem dopracowania precyzji i spójności.

19 lut, 18:52

Użyty skill: canvas-design (manifest + ekspresja wizualna).

Wygenerowane pliki:

Chromatic Resonance

19 lut, 18:52

agentmail
$agentmail wyślij maila na magikx@me.com

19 lut, 19:08

Używam skilla agentmail i wyślę wiadomość z inboxa wojtek.ka@agentmail.to na magikx@me.com; najpierw sprawdzam, czy w środowisku jest klucz API potrzebny do wysyłki.

Mam dostęp do narzędzi AgentEmail, więc wysyłam przez nie bezpośrednio. Teraz pobieram listę inboxów i wybieram wojtek.ka@agentmail.to.

zaplanuj mi testy

19 lut, 20:05

Jasne, przygotuję szczegółowy plan testów. Najpierw zrobię szybki rekonesans repozytorium (obecne testy, narzędzia i strukturę modułów), żeby plan był dopasowany do realnego kodu, a nie ogólnikowy.

Mam już zarys: istnieje zestaw testów jednostkowych CoreTests, ale brak testów integracyjnych/E2E. Teraz sprawdzę, jak projekt uruchamia testy i jakie są najważniejsze moduły, żeby rozplanować priorytety.

Sprawdziłem pokrycie na poziomie plików: testy obejmują tylko 7 z 30 plików Sources/Core. Uruchomię teraz obecny zestaw testów, żeby plan zawierał realny punkt startowy (co już przechodzi).

19 lut, 20:06

x

19 lut, 22:51

OK

19 lut, 22:51

agentmail
$agentmail

19 lut, 23:11

Jasne, działam przez agentmail i użyję skrzynki wojtek.ka@agentmail.to.

Podaj proszę:

1. temat maila,
  2. treść (albo punkty, z których mam ją ułożyć),
  3. czy wysłać od razu do magikx@me.com (tak/nie).

19 lut, 23:11