Wyłącz natywne ekrany iOS

2026-02-04

16 wiadomości14 odpowiedzi AI
# Context from my IDE setup: ## Active file: node_modules/@capacitor/ios/Capacitor/Capacitor/CapacitorBridge.swift ## Open tabs: - CapacitorBridge.swift: node_modules/@capacitor/ios/Capacitor/Capacitor/CapacitorBridge.swift - NativeCaptureOverlay.swift: ios/App/App/NativeCaptureOverlay.swift - .env.local: .env.local - commit.md: /Users/wojciechkapala/.claude/commands/commit.md - .claude.json: /U

4 lut, 14:23

PlanOdpowiedź z trybu planowania

Korzystam z trycho-native-overlays, bo zadanie dotyczy wyłączenia iOS overlayów i ich mostków z web.

Mam już rozpoznanie: wszystkie Native*Overlay są instalowane w ios/App/App/AppDelegate.swift, a web UI jest miejscami ukrywany, gdy Capacitor wykryje iOS native. Żeby iOS używał tego samego co web, musimy równolegle: wyłączyć instalację overlayów w Swift i odblokować web UI w React.

Poniżej kompletny plan na bazie Twoich wyborów:

• Zakres: tylko Native*Overlay (bez wyłączania sheetów/dialogów).
  • Przełącznik: flaga w Info.plist.

<proposed_plan>

Wyłączenie iOS Native Overlays

4 lut, 14:36

PLEASE IMPLEMENT THIS PLAN: # Wyłączenie iOS Native Overlays z webowym UI **Podsumowanie** Wyłączę wszystkie `Native*Overlay` po stronie Swift (sterowane flagą w `Info.plist`) i wprowadzę flagę po stronie web, aby iOS nie ukrywał webowych ekranów, headera i dolnej nawigacji. Zachowuję natywne sheety/dialogi i pluginy. **Zmiany w API / interfejsach** - Nowy klucz w `ios/App/App/Info.plist`: `

4 lut, 14:36

Podsumowanie

1. Dodałem flagę TRYCHO_NATIVE_OVERLAYS_ENABLED=false w ios/App/App/Info.plist i w ios/App/App/AppDelegate.swift warunkowo wyłączam instalację Native*Overlay + ustawiam window.__TRYCHO_NATIVE_OVERLAYS_ENABLED__ przez WKUserScript.
  2. Dodałem helper lib/native-overlays.ts i przepiąłem UI/bridges/strony na useIosNativeOverlays(), żeby web UI nie był ukrywany, gdy overlaye są wyłączone.
  3. Dodałem data-ios-native-overlays w app/layout.tsx i przepiąłem CSS w app/globals.css, aby padding/scroll działały jak w web przy wyłączonych overlayach.

Testy

• Nie u

4 lut, 14:58

Ok caly proces analizy dziala poprawnie i chcialbym sie upewnic czy wystarczy zmiana jednego wpisu zeby wlaczyc/wylaczyc w przyszlosci wersje z nakladka?

4 lut, 15:10

Tak — na iOS wystarczy jedna zmiana wartości klucza w ios/App/App/Info.plist:
TRYCHO_NATIVE_OVERLAYS_ENABLED (true/false).

To jest źródło prawdy dla wersji iOS:

• Swift nie instaluje żadnych Native*Overlay, gdy flaga jest false.
  • Web dostaje tę wartość przez window.__TRYCHO_NATIVE_OVERLAYS_ENABLED__, więc nie ukrywa web UI.

Jedyna uwaga: zmiana w Info.plist wymaga przebudowania aplikacji iOS, żeby weszła w życie.

Jeśli chcesz przełącznik bez rebuilda (runtime toggle), trzeba by dodać mechanizm np. UserDefaults — tego nie implementowałem, ale mogę.

4 lut, 15:10

Ok wszystko dziala tylko teraz napraw w wersji bez swift bo zle sie wyswietlaja widoki, brakuje dolnego menu oraz headera, zobacz jak to wyglada w tej wersji czystej webowej bo tam wszystko jest i dodaj brakujace elementy w wersji ios (bez swifta)

4 lut, 15:14

Zrobione. Dodałem dodatkowy „bezpieczny” fallback, żeby w wersji iOS bez Swift overlayów webowy header i dolne menu zawsze się pokazywały, nawet jeśli flaga z WebView jeszcze nie doszła.

Co poprawiłem

• lib/native-overlays.ts: jeśli jesteśmy na capacitor:/ionic: i brakuje window.__TRYCHO_NATIVE_OVERLAYS_ENABLED__, to traktujemy overlaye jako wyłączone. Dzięki temu:
    • MobileHeader i BottomNavigation nie są ukrywane
    • webowe widoki renderują się jak w czystej wersji web

Zmiany

• lib/native-overlays.ts

Testy

• Nie uruchamiałem.

Daj proszę znać, czy po

4 lut, 15:16

sa jakies dziwne marginesy z gory i z dolu teraz i popraw to zeby te ikonki wszystkie nie byly takie pogrubione, bo w wersji web tak nie jest <image></image>

4 lut, 15:19

<turn_aborted> The user interrupted the previous turn on purpose. If any tools/commands were aborted, they may have partially executed; verify current state before retrying. </turn_aborted>

4 lut, 15:22

juz sie naprawilo po tym co zrobiles!

Super. W takim razie nic więcej nie ruszam.

Na wszelki wypadek przypomnę: jeśli chcesz w przyszłości włączyć overlaye, wystarczy zmienić jedną wartość w ios/App/App/Info.plist: TRYCHO_NATIVE_OVERLAYS_ENABLEDtrue i zbudować iOS od nowa.

Na koniec mam jedno pytanie techniczne: widzę zmodyfikowany plik public/chromium-pack.tar, którego nie dotykałem. Co z nim robimy?

1. Zostawić
  2. Przywrócić
  3. Sprawdzić różnicę

przywroc go i nie commituj i przygotuj mi z tych zmian branch

4 lut, 15:23

Gotowe.

• Przywróciłem public/chromium-pack.tar.
  • Utworzyłem branch codex/disable-ios-overlays.
  • Nic nie commitowałem.

Stan zmian: git status -sb pokazuje tylko Twoje modyfikacje + nowy plik lib/native-overlays.ts. Jeśli chcesz, mogę przygotować commit, ale na razie zostawiłem bez.

4 lut, 15:23

no chcialbym zeby w tym branchu byly zatwierdzone wszystkie zmiany ktore dokonales od poczatku tej rozmowy

4 lut, 15:25

Zatwierdzone.

Commit na branchu codex/disable-ios-overlays: fix(frontend): wyłączenie iOS overlays i fallback web

Chcesz, żebym zrobił push na zdalny?

4 lut, 15:25

nie teraz polacz ten branch z mainem ale nie wypychaj

4 lut, 15:27

Nie mogę przełączyć się na main w tym worktree, bo main jest już checkoutowany w innym worktree: trycho.ai_2, i ma lokalne zmiany. Żeby zmergować, muszę tam działać, ale najpierw muszę wiedzieć co zrobić z tymi zmianami.

Wybierz proszę:

1. Zrobić stash + merge (rekomendowane) – zrobię git stash -u w trycho.ai_2, zmerguję codex/disable-ios-overlays do main, zostawię stash do późniejszego przywrócenia.
  2. Nie ruszać main – zostawiam branch gotowy, a Ty zrobisz merge ręcznie kiedy chcesz.
  3. **Spróbować mer

4 lut, 15:28

zacommitowalem wszystkie zmiany w glownym projekcie do main, wiec teraz dodaj ta galaz z disable-ios-overlays do glownego projektu

4 lut, 15:33

Widzę, że w głównym worktree masz niezacommitowane zmiany:

• M .claude/settings.local.json
  • M tsconfig.tsbuildinfo
  • ?? Swift_SettingBundleDemo/

Przy takim stanie nie mogę bezpiecznie zmergować codex/disable-ios-overlays do main. Jak mam postąpić?

Podaj proszę jedną z opcji:

1. Zrobić stash (z -u) tych zmian i dopiero wtedy zmergować.
  2. Zostawić te zmiany i przerwać (nic nie robić).
  3. Ty sam je ogarniesz i mam spróbować ponownie po potwierdzeniu, że main jest czysty.

4 lut, 15:33

1.

4 lut, 15:34

Scalanie zrobione.

• codex/disable-ios-overlays zostało zmergowane do main w głównym projekcie.
  • Commit merge: f0fa914 (fix(frontend): scalenie zmian disable-ios-overlays).
  • Nie robiłem push.

Dodatkowo:

• Zrobiłem stash zmian sprzed merge: pre-merge codex/disable-ios-overlays. Nic z niego nie przywracałem.
  • W katalogu głównego worktree nadal jest nieśledzony Swift_SettingBundleDemo/ (nie trafił do stasha).

Jeśli chcesz, mogę:

1. Przywrócić stash na main.
  2. Usunąć Swift_SettingBundleDemo/ z worktree.

4 lut, 15:43

dalej wystepuje ten problem z duzymi marginesami ktore ograniczaja z gory i zdolu i te pogrubione ikony, napraw to ale nie w worktree tylko w tym glownym ktory teraz mergowales <image></image>

4 lut, 15:48

Zrobione w głównym worktree trycho.ai_2 (bez commita).

Co poprawiłem

1. Duże marginesy góra/dół

• Zmieniłem logikę wyliczania --keyboard-inset, żeby małe różnice viewportu na iOS nie dodawały dużych paddingów. Teraz inset jest ustawiany tylko gdy przekracza próg (> 80px).
    • Przeniosłem regułę usuwania min-h-svh wyłącznie dla iOS z overlayami — gdy overlaye są wyłączone, zachowujemy dokładnie webowy układ.
  2. Pogrubione ikony

• Dodałem styl dla iOS native: html[data-ios-native] .lucide { stroke-width: 1.5; } aby ikony

4 lut, 15:54

Dalej bez zmian <image></image>

4 lut, 15:57

Zrobiłem poprawki w głównym worktree trycho.ai_2 (bez commita).
Kluczowe zmiany, żeby zbić marginesy i odchudzić ikony:

1) Safe area pod kontrolą (iOS bez overlayów)

• Wprowadziłem globalne zmienne CSS:
    • --safe-area-top
    • --safe-area-bottom
  • Dla iOS native bez overlayów ustawiam je na 0px, żeby nie dokładać bezpiecznych marginesów, jeśli WebView już je ma.

2) Wszystkie env(safe-area-*) w UI → var(--safe-area-*)

• Zastąpiłem env(safe-area-inset-top/bottom) w layoutach i komponentach.
    Dzięki temu sterujemy tym jednym miejs

4 lut, 16:06

brakuje teraz safe area z gory bo widzisz ze nachodzi przyciski z headera na status <image></image>

4 lut, 16:12

Naprawione w głównym worktree: przywróciłem safe area tylko na górze, a dół zostaje bez insetu.

Zmiana w app/globals.css:

• --safe-area-top wraca do env(safe-area-inset-top)
  • --safe-area-bottom zostaje 0px dla iOS bez overlayów

Sprawdź teraz proszę na iOS (header nie powinien nachodzić na status). Jeśli dalej będzie źle, dorzucę lokalny log wartości --safe-area-top i data-ios-native.

4 lut, 16:12

po tej zmianie znowu jest duzy margiens z gory! Napraw to w koncu tak zeby bylo zawsze dobrze!!!!!! <image></image>

4 lut, 16:15

Zrobione. Wprowadziłem dynamiczne wyliczanie --safe-area-top/bottom dla iOS native bez overlayów, żeby zlikwidować podwójne wcięcia i duże marginesy. Teraz wartości są korygowane o realne visualViewport.offsetTop/offsetBottom, więc jeśli WebView już jest „odsunięty” od status bara, nie dokładamy kolejnego marginesu.

Zmiany:

• app/globals.css: dodałem --safe-area-top-env/--safe-area-bottom-env jako bazę z env(...), a --safe-area-top/bottom teraz są nadpisywane dynamicznie.
  • components/platform-attributes-setter.tsx: po hydratacji wyliczam „efektywne” safe area i ustawiam

4 lut, 16:22